1. Zasady i konsekwencje nieopłacania składek – analiza prawna
  2. Jak prawidłowo korzystać z pojemników do segregacji odpadów?
  3. Jak skutecznie prowadzić postępowania sporne w zakresie praw własności intelektualnej?
  4. Jak efektywnie przygotować się do udziału w konferencji biznesowej – praktyczne porady
  5. Co sprawdzać przy zakupie mieszkania?
  6. Zrozumieć umowę o dzieło: kluczowe aspekty i różnice względem umowy o pracę
  7. Jak wybrać odpowiednie narzędzia i akcesoria do pakowania – praktyczny przewodnik
  8. Jak inwestycja w dobrostan pracowników przekłada się na sukces firmy?
  9. Czy urlop ojcowski to prawo czy przywilej? Poradnik dla pracowników
  10. Skąd wynika wartość numizmatyczna srebrnych monet kolekcjonerskich?
  11. Jak przygotować dokumenty potrzebne do uzyskania wsparcia finansowego dla rodzin pracujących za granicą?
  12. Jak prawidłowa kontrola systemów składowania wpływa na bezpieczeństwo w magazynie?
  13. Jak wybrać odpowiednią firmę do utrzymania czystości w firmie?
  14. Jak wybrać urządzenia kuchenne, które sprawdzą się w naszym biznesie gastronomicznym?
  15. Jak profesjonalne doradztwo biznesowe może przyczynić się do sukcesu twojej firmy?
  16. Zrozumieć zasady ubezpieczeń: kompleksowe rozeznanie prawne
  17. Rozwiązanie prawne: Jak ubiegać się o wsparcie społeczne bez bariery biurokratycznej
  18. Optymalizacja zarządzania dokumentacją cen transferowych dzięki nowoczesnym systemom informatycznym
  19. Jak efektywnie sprzedać zapasy po zakończeniu działalności handlowej?
  20. Jak wybrać odpowiedniego dostawcę dla twojego produktu kosmetycznego?
  21. Jak wybrać idealną drukarkę etykiet dla twojego biznesu – przewodnik i porady
  22. Rozwiązania umowy o pracę – co warto wiedzieć?
  23. Poradnik wyboru idealnej drukarki termicznej, konfiguracji komputera i monitora 4K dla Twojego biura
  24. Jak skutecznie sprzedawać konsultacje online dzięki automatyzacji i lejkom sprzedażowym
  25. Czy jestem uprawniony do otrzymania pomocy z MOPS?
  26. Czy zgłoszenie szkody zawsze skutkuje podwyżką składki? – rozwiewamy wątpliwości
  27. Jak wybrać odpowiednią firmę do obsługi twojej księgowości: kluczowe czynniki do rozważenia
  28. Personalizacja w biznesie: Jak indywidualny nadruk na przesyłkach pomaga wyróżnić się na tle konkurencji
  29. Jak efektywne szkolenia mogą zwiększyć dochody Twojej restauracji
  30. Na czym polega inwestycja w metale szlachetne?
  31. Jak obsługa toalet przenośnych może wpływać na sukces Twojej imprezy?
  32. Jak wprowadzenie systemów zarządzania środowiskowego przyczynia się do zrównoważonego rozwoju firmy?
  33. Zrozumienie i wdrażanie międzynarodowych standardów zarządzania: Praktyczne kroki do sukcesu
  34. Wzornictwo przemysłowe – jak można kształtować marki z tej branży?
  35. Jak kursy pierwszej pomocy mogą uratować życie – przegląd nieocenionych umiejętności
  36. Ekologiczne podejście do produkcji olejków do brody: Jak Neo Cosmetics dba o środowisko?
  37. Jak wybrać optymalne ubezpieczenie samochodowe – praktyczny przewodnik
  38. Zalety transportu ciężarowego między Polską a Holandią: jak wybrać odpowiednią firmę?
  39. Porównanie kosztów i korzyści z wysyłki palet za pośrednictwem renomowanych firm kurierskich
  40. Jak wykorzystać metalowe standy reklamowe do efektywnej ekspozycji produktów?
  41. Rozwój sektora budowlanego: jak nowoczesne inwestycje mieszkalne zmieniają krajobraz rynku nieruchomości
  42. Jak skuteczne zdjęcia wnętrz mogą wpływać na wizerunek Twojej firmy?
  43. Jak skutecznie dostosować programy szkoleniowe do potrzeb twojej organizacji?
  44. Jak wybrać idealny słodycz na podwieczorek?
  45. Jak efektywne logo może zwiększyć rozpoznawalność Twojej firmy?
  46. Jak skutecznie przygotować się do procesu fuzji lub przejęcia firmy?
  47. Jak sprawdzić stan prawny nieruchomości za pomocą wyszukiwarki ksiąg wieczystych online?
  48. Jak efektywnie przygotować przesyłkę kurierską do kraju oznaczanego kodem ‘US’?
  49. Jak wybrać odpowiednią taśmę do pakowania – sekrety profesjonalistów
  50. Jakie innowacje w zarządzaniu zasobami ludzkimi mogą zrewolucjonizować przyszłość pracy?
  51. Jak skutecznie zarządzać mediami społecznościowymi dla rozwoju Twojej firmy?
  52. Jak skutecznie wykorzystać kursy online do rozwoju swojego biznesu?
  53. Jak wybrać idealne panele podłogowe do biura czy hotelu – praktyczny przewodnik
  54. Jak nowoczesne technologie wpływają na efektywność utrzymania czystości w dużych obiektach?
  55. Jak wykorzystać nadstawki paletowe w organizacji magazynu: praktyczne porady
  56. Jak wybrać odpowiednią usługę przewozową dla swojej paczki?
  57. Jak zarządzanie projektami budowlanymi wpływa na komfort i bezpieczeństwo użytkowników?
  58. Dlaczego warto zainwestować w dobrą akustykę biura?
  59. Taśma do bindowania – gdzie się ją wykorzystuje?
  60. Wysyłka paczek kurierem – co należy wiedzieć przed wysyłką?
  61. Rewolucja Zakupów Internetowych: Wygoda, Wybór i Wyzwania
  62. Programy lojalnościowe – Budowanie więzi z klientami i nagradzanie za zaangażowanie
  63. Podatek budowlany Bauabzugsteuer w Niemczech – co musisz o nim wiedzieć?
  64. Akcesoria meblowe – jakie mogą być przydatne?
  65. Zdobądź Finansową Moc: Inwestuj swoje Pieniądze
  66. Kluczowe kroki do sukcesu: Jak rozwijać swoją firmę?
  67. W czym może pomóc kancelaria prawa gospodarczego? Radca prawny i jego kwalifikacje
  68. Ubezpieczenie samochodu – co musisz o tym wiedzieć?
  69. Kiedy warto skorzystać z pomocy windykatora?
  70. Co zrobić, gdy najemca nie płaci czynszu? – poradnik dla właścicieli mieszkań
  71. Sprawy z zakresu prawa pracy – do kogo zwrócić się z pomocą?
  72. Jak komfortowe siedziska mogą podnieść standard twojego eventu
  73. Co zrobić przed złożeniem wniosku o rozwód?
  74. Na czym polega płacenie alimentów?
  75. Porady dla kupujących. Jak wybrać idealny dom na rynku pierwotnym i wtórnym?
  76. Jak obliczyć podatek dochodowy?
  77. Czy można wykupić ubezpieczenie AC na zagraniczny wyjazd?
  78. Czy warto ubezpieczyć mieszkanie na poddaszu?
  79. Jak wybrać dobre ubezpieczenie mieszkania lub domu?
  80. Co to jest podatek PCC?
  81. Jak przygotować skuteczny wniosek o dofinansowanie – praktyczne porady ekspertów
  82. Fundusz Socjalny – kto może z niego korzystać?
  83. Komu i jakie przysługują świadczenia socjalne?
  84. Jakie są podstawowe zasady prawa pracy?
  85. Czym zajmuje się prawo cywilne?
  86. Prawo cywilne – podstawowe informacje
  87. Jak holistyczne podejście do coachingu może wpływać na twoje osiągnięcia zawodowe?
  88. Praca zdalna na stałe w Kodeksie pracy. Zobacz zmiany
  89. Cena ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej – z czego wynika?
  90. Od stycznia koniec z zerowym VAT-em na energię
  91. Jak optymalizacja kosztów energii może przyczynić się do zwiększenia efektywności Twojego przedsiębiorstwa?
  92. Jak otworzyć własny sklep z produktami dietetycznymi pod franczyzą: krok po kroku
21 kwietnia, 2024
  1. Zasady i konsekwencje nieopłacania składek – analiza prawna
  2. Jak prawidłowo korzystać z pojemników do segregacji odpadów?
  3. Jak skutecznie prowadzić postępowania sporne w zakresie praw własności intelektualnej?
  4. Jak efektywnie przygotować się do udziału w konferencji biznesowej – praktyczne porady
  5. Co sprawdzać przy zakupie mieszkania?
  6. Zrozumieć umowę o dzieło: kluczowe aspekty i różnice względem umowy o pracę
  7. Jak wybrać odpowiednie narzędzia i akcesoria do pakowania – praktyczny przewodnik
  8. Jak inwestycja w dobrostan pracowników przekłada się na sukces firmy?
  9. Czy urlop ojcowski to prawo czy przywilej? Poradnik dla pracowników
  10. Skąd wynika wartość numizmatyczna srebrnych monet kolekcjonerskich?
  11. Jak przygotować dokumenty potrzebne do uzyskania wsparcia finansowego dla rodzin pracujących za granicą?
  12. Jak prawidłowa kontrola systemów składowania wpływa na bezpieczeństwo w magazynie?
  13. Jak wybrać odpowiednią firmę do utrzymania czystości w firmie?
  14. Jak wybrać urządzenia kuchenne, które sprawdzą się w naszym biznesie gastronomicznym?
  15. Jak profesjonalne doradztwo biznesowe może przyczynić się do sukcesu twojej firmy?
  16. Zrozumieć zasady ubezpieczeń: kompleksowe rozeznanie prawne
  17. Rozwiązanie prawne: Jak ubiegać się o wsparcie społeczne bez bariery biurokratycznej
  18. Optymalizacja zarządzania dokumentacją cen transferowych dzięki nowoczesnym systemom informatycznym
  19. Jak efektywnie sprzedać zapasy po zakończeniu działalności handlowej?
  20. Jak wybrać odpowiedniego dostawcę dla twojego produktu kosmetycznego?
  21. Jak wybrać idealną drukarkę etykiet dla twojego biznesu – przewodnik i porady
  22. Rozwiązania umowy o pracę – co warto wiedzieć?
  23. Poradnik wyboru idealnej drukarki termicznej, konfiguracji komputera i monitora 4K dla Twojego biura
  24. Jak skutecznie sprzedawać konsultacje online dzięki automatyzacji i lejkom sprzedażowym
  25. Czy jestem uprawniony do otrzymania pomocy z MOPS?
  26. Czy zgłoszenie szkody zawsze skutkuje podwyżką składki? – rozwiewamy wątpliwości
  27. Jak wybrać odpowiednią firmę do obsługi twojej księgowości: kluczowe czynniki do rozważenia
  28. Personalizacja w biznesie: Jak indywidualny nadruk na przesyłkach pomaga wyróżnić się na tle konkurencji
  29. Jak efektywne szkolenia mogą zwiększyć dochody Twojej restauracji
  30. Na czym polega inwestycja w metale szlachetne?
  31. Jak obsługa toalet przenośnych może wpływać na sukces Twojej imprezy?
  32. Jak wprowadzenie systemów zarządzania środowiskowego przyczynia się do zrównoważonego rozwoju firmy?
  33. Zrozumienie i wdrażanie międzynarodowych standardów zarządzania: Praktyczne kroki do sukcesu
  34. Wzornictwo przemysłowe – jak można kształtować marki z tej branży?
  35. Jak kursy pierwszej pomocy mogą uratować życie – przegląd nieocenionych umiejętności
  36. Ekologiczne podejście do produkcji olejków do brody: Jak Neo Cosmetics dba o środowisko?
  37. Jak wybrać optymalne ubezpieczenie samochodowe – praktyczny przewodnik
  38. Zalety transportu ciężarowego między Polską a Holandią: jak wybrać odpowiednią firmę?
  39. Porównanie kosztów i korzyści z wysyłki palet za pośrednictwem renomowanych firm kurierskich
  40. Jak wykorzystać metalowe standy reklamowe do efektywnej ekspozycji produktów?
  41. Rozwój sektora budowlanego: jak nowoczesne inwestycje mieszkalne zmieniają krajobraz rynku nieruchomości
  42. Jak skuteczne zdjęcia wnętrz mogą wpływać na wizerunek Twojej firmy?
  43. Jak skutecznie dostosować programy szkoleniowe do potrzeb twojej organizacji?
  44. Jak wybrać idealny słodycz na podwieczorek?
  45. Jak efektywne logo może zwiększyć rozpoznawalność Twojej firmy?
  46. Jak skutecznie przygotować się do procesu fuzji lub przejęcia firmy?
  47. Jak sprawdzić stan prawny nieruchomości za pomocą wyszukiwarki ksiąg wieczystych online?
  48. Jak efektywnie przygotować przesyłkę kurierską do kraju oznaczanego kodem ‘US’?
  49. Jak wybrać odpowiednią taśmę do pakowania – sekrety profesjonalistów
  50. Jakie innowacje w zarządzaniu zasobami ludzkimi mogą zrewolucjonizować przyszłość pracy?
  51. Jak skutecznie zarządzać mediami społecznościowymi dla rozwoju Twojej firmy?
  52. Jak skutecznie wykorzystać kursy online do rozwoju swojego biznesu?
  53. Jak wybrać idealne panele podłogowe do biura czy hotelu – praktyczny przewodnik
  54. Jak nowoczesne technologie wpływają na efektywność utrzymania czystości w dużych obiektach?
  55. Jak wykorzystać nadstawki paletowe w organizacji magazynu: praktyczne porady
  56. Jak wybrać odpowiednią usługę przewozową dla swojej paczki?
  57. Jak zarządzanie projektami budowlanymi wpływa na komfort i bezpieczeństwo użytkowników?
  58. Dlaczego warto zainwestować w dobrą akustykę biura?
  59. Taśma do bindowania – gdzie się ją wykorzystuje?
  60. Wysyłka paczek kurierem – co należy wiedzieć przed wysyłką?
  61. Rewolucja Zakupów Internetowych: Wygoda, Wybór i Wyzwania
  62. Programy lojalnościowe – Budowanie więzi z klientami i nagradzanie za zaangażowanie
  63. Podatek budowlany Bauabzugsteuer w Niemczech – co musisz o nim wiedzieć?
  64. Akcesoria meblowe – jakie mogą być przydatne?
  65. Zdobądź Finansową Moc: Inwestuj swoje Pieniądze
  66. Kluczowe kroki do sukcesu: Jak rozwijać swoją firmę?
  67. W czym może pomóc kancelaria prawa gospodarczego? Radca prawny i jego kwalifikacje
  68. Ubezpieczenie samochodu – co musisz o tym wiedzieć?
  69. Kiedy warto skorzystać z pomocy windykatora?
  70. Co zrobić, gdy najemca nie płaci czynszu? – poradnik dla właścicieli mieszkań
  71. Sprawy z zakresu prawa pracy – do kogo zwrócić się z pomocą?
  72. Jak komfortowe siedziska mogą podnieść standard twojego eventu
  73. Co zrobić przed złożeniem wniosku o rozwód?
  74. Na czym polega płacenie alimentów?
  75. Porady dla kupujących. Jak wybrać idealny dom na rynku pierwotnym i wtórnym?
  76. Jak obliczyć podatek dochodowy?
  77. Czy można wykupić ubezpieczenie AC na zagraniczny wyjazd?
  78. Czy warto ubezpieczyć mieszkanie na poddaszu?
  79. Jak wybrać dobre ubezpieczenie mieszkania lub domu?
  80. Co to jest podatek PCC?
  81. Jak przygotować skuteczny wniosek o dofinansowanie – praktyczne porady ekspertów
  82. Fundusz Socjalny – kto może z niego korzystać?
  83. Komu i jakie przysługują świadczenia socjalne?
  84. Jakie są podstawowe zasady prawa pracy?
  85. Czym zajmuje się prawo cywilne?
  86. Prawo cywilne – podstawowe informacje
  87. Jak holistyczne podejście do coachingu może wpływać na twoje osiągnięcia zawodowe?
  88. Praca zdalna na stałe w Kodeksie pracy. Zobacz zmiany
  89. Cena ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej – z czego wynika?
  90. Od stycznia koniec z zerowym VAT-em na energię
  91. Jak optymalizacja kosztów energii może przyczynić się do zwiększenia efektywności Twojego przedsiębiorstwa?
  92. Jak otworzyć własny sklep z produktami dietetycznymi pod franczyzą: krok po kroku

POLITYKA OCHRONY PRYWATNOŚCI

Ochrona prywatności użytkowników witryny https://clerkdl.pl ma dla nas bardzo duże znaczenie. Poniżej wyjaśniamy, jakie dane gromadzimy oraz jakie stosujemy zasady dla ich przetwarzania i wykorzystywania. Ograniczamy wykorzystanie i zbieranie informacji o użytkownikach do niezbędnego minimum wymaganego do świadczenia usług na najwyższym poziomie, stosownie do art. 18 Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

§ 1 Postanowienia ogólne

  1. Administratorem danych osobowych użytkowników serwisu internetowego znajdującego się pod domeną witryny https://clerkdl.pl w rozumieniu Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: Ogólnym Rozporządzeniem o Ochronie Danych Osobowych) oraz Ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (tj. Dz.U. 2018 poz. 1000 – zwaną dalej Ustawą o ochronie danych osobowych), jest Blue Whale Press Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, przy ul. Polska 114 (dalej: „ADMINISTRATOR”).
  2. Kontakt z Administratorem możliwy jest: (i) na adres e-mail: [email protected] (ii) za pomocą formularza dostępnego na stronie https://clerkdl.pl/kontakt/ (iii) pisemnie, na adres Administratora: ul. Polska 114, 60-401 Poznań.
  3. Celem Polityki jest określenie działań podejmowanych w zakresie danych osobowych gromadzonych za pośrednictwem strony internetowej Administratora oraz powiązanych z nimi usług i narzędzi wykorzystywanych przez jej użytkowników.
  4. W celu zapoznania się z zasadami ochrony prywatności i danych osobowych obowiązującymi w ramach innych serwisów internetowych, do których użytkownik może zostać przekierowany poprzez kliknięcie w zamieszczone w serwisie łącza („linki”), prosimy o zapoznanie się z Politykami obowiązującymi w ramach tych serwisów. Użytkownik, który korzysta z serwisu, potwierdza zapoznanie się z postanowieniami niniejszej Polityki oraz zrozumienie ich treści.
  5. W razie konieczności, postanowienia niniejszej Polityki mogą ulec zmianie.

§ 2 Pozyskiwanie, gromadzenie i przechowywanie danych osobowych

  1. Dane osobowe użytkowników są przetwarzane zgodnie z Ogólnym Rozporządzeniem o Ochronie Danych Osobowych, Ustawą o ochronie danych osobowych oraz Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz. U. z 2017 r. poz. 1219 z późn. zm.).
  2. Użytkownicy nie mają obowiązku podawania swoich danych osobowych, aby móc skorzystać z serwisu. Za jego pośrednictwem mogą być jednak gromadzone dane osobowe, specyficznie i dobrowolnie udostępniane przez użytkowników. W takim przypadku zgoda użytkownika na przetwarzanie jego danych osobowych zostanie pozyskana zgodnie z obowiązującymi przepisami o ochronie danych osobowych przez administratora danych, który poinformuje użytkownika o zbieraniu i przetwarzaniu danych osobowych przed ich pozyskaniem i rozpoczęciem przetwarzania.
  3. W związku z powyższym, przetwarzanie danych osobowych użytkowników odbywa się na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych, zgodnie z którym przetwarzanie jest zgodne z prawem wtedy, gdy osoba, której dane dotyczą, wyraziła zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów.
  4. Wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych użytkowników polega na zaznaczeniu okienka wyboru w serwisie internetowym.
  5. Użytkownik ma prawo do cofnięcia wyrażonej zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  6. W przypadku przetwarzania danych osobowych na podstawie przesłanego przez użytkownika witryny formularzy kontaktowych na stronie https://clerkdl.pl przetwarzanie takie następuje na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych, zgodnie z którym przetwarzanie danych jest konieczne w celu podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą.
  7. W przypadku uzyskania odrębnej zgody użytkownika, jego dane osobowe mogą być przetwarzane przez administratora również w celach marketingowych, w tym w celu kierowania informacji handlowej drogą elektroniczną na wskazany przez użytkownika adres e-mail. W przypadku wyrażenia przez użytkownika dobrowolnej zgody jego dane osobowe będą również przetwarzane dla celów marketingowych przez podmioty współpracujące z administratorem.
  8. Witryna nie służy pozyskiwaniu i przetwarzaniu specjalnych kategorii danych osobowych (danych wrażliwych).
  9. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, że pozyskiwane przez niego dane są przetwarzane zgodnie z prawem; zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami; merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane oraz przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą.
  10. Dane osobowe użytkowników przechowywane są nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania.

§ 3 Cele przetwarzania pozyskiwanych danych osobowych

  1. Administrator jest uprawniony do wykorzystywania zgromadzonych i przechowywanych danych w następujących celach:
    1. zapewnianie obsługi użytkowników,
    2. zawierania i realizacji usług świadczonych drogą elektroniczną,
    3. dostosowywanie oferty do zainteresowań użytkowników, w tym reklam i informacji handlowych,
    4. kontaktowanie się z użytkownikami, w tym w celach związanych ze świadczeniem usług, obsługą użytkowników, dozwolonymi działaniami marketingowymi, poprzez dostępne kanały komunikacji, w szczególności e-mail oraz telefon,
    5. przeprowadzanie badań i analiz w celu poprawy działania dostępnych usług.
  2. Administrator jest uprawniony do przechowywania zgromadzonych danych wyłącznie w zakresie realizacji powyżej określonych celów w okresie nie dłuższym niż jest to niezbędne w związku z korzystaniem z serwisu i do osiągnięcia celu przetwarzania.

§ 4 Udostępnianie danych

  1. Administrator zapewnia, że wszelkie zebrane dane osobowe służą do realizacji zobowiązań wobec użytkowników (np. usługi dostarczania subskrybowanych wiadomości lub obsługi panelu klienta). Informacje te nie będą udostępniane osobom trzecim za wyjątkiem sytuacji, gdy:
    1. uprzednio zostanie wyrażona wyraźna zgoda osób, których one dotyczą, na takie działanie, lub
    2. jeżeli obowiązek przekazania tych danych wynika lub będzie wynikać z obowiązujących przepisów prawa.
  2. Administrator może umownie powierzać przetwarzanie zebranych danych innym podmiotom z zastrzeżeniem art. 28 RODO.
  3. W ramach przyjętej Polityki Administratora zobowiązuje się nie wypożyczać ani nie sprzedawać danych osobowych użytkowników. W przypadku restrukturyzacji lub sprzedaży prowadzonej działalności lub jego części oraz przeniesienia całego majątku lub znaczącej jego części na nowego właściciela dane osobowe użytkowników mogą zostać przeniesione na kupującego, w celu zapewnienia kontynuacji świadczenia usługi.
  4. Administrator może udostępniać dane zanonimizowane (tj. takie, które nie identyfikują konkretnych Użytkowników) zewnętrznym usługodawcom, zaufanym partnerom lub agencjom badawczym w celu lepszego rozpoznania atrakcyjności reklam i usług dla Użytkowników, poprawy ogólnej jakości i efektywności świadczonych usług lub udziału w badaniach naukowych przynoszących szeroko rozumianą korzyść społeczną.

§ 5 Metody kontroli przez Użytkownika

  1. Użytkownik, którego dane osobowe są przetwarzane ma prawo wglądu do swoich danych, ich uzupełnienia, uaktualnienia, sprostowania, czasowego lub stałego ograniczenia ich przetwarzania, żądania ich usunięcia lub przeniesienia. Wgląd, uzupełnienie, uaktualnienie, sprostowanie, ograniczenie przetwarzania, usunięcie danych lub ich przeniesienie odbywa się na podstawie żądania użytkownika przesłanego na adres poczty elektronicznej [email protected].
  2. Żądanie takie powinno zawierać imię i nazwisko użytkownika.
  3. Użytkownik zapewnia, że podawane lub publikowane przez niego w serwisie dane są poprawne.

§ 6 Prawo do wniesienia skargi

Dokładamy wszelkich starań, aby przetwarzanie Państwa danych osobowych odbywało się w sposób zgodny z przepisami prawa. Jeżeli jednak uznają Państwo, iż dopuściliśmy się naruszenia, mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

§ 7 Bezpieczeństwo

Wszystkie zbierane dane chronione są z użyciem odpowiednich środków technicznych i organizacyjnych oraz procedur bezpieczeństwa w celu zabezpieczenia ich przed przypadkowym zniszczeniem, utratą, dostępem osób nieupoważnionych lub ich nieupoważnionym wykorzystaniem.

§ 8 Polityka Cookies

  1. Poprzez pliki „cookies” należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane na urządzeniach końcowych użytkowników (zazwyczaj na twardym dysku komputera lub w urządzeniu mobilnym) służące do zapisywania przez przeglądarkę użytkownika określonych ustawień i danych w celu korzystania ze stron internetowych. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, zapewniając maksymalny komfort podczas jej użytkowania. Przechowywanie plików „cookies” umożliwia zatem odpowiednie przygotowanie strony internetowej i oferty pod kątem preferencji użytkownika – serwer rozpoznaje go i pamięta m. in. preferencje takie jak: odwiedziny, kliknięcia, poprzednie działania.
  2. „Cookies” zawierają w szczególności nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z której następuje połączenie ze stroną internetową.
  3. Pliki „cookies” używane są w celu:
    1. dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych,
    2. utrzymania sesji użytkownika serwisu internetowego (po zalogowaniu), co umożliwia brak konieczności ponownego logowania na każdej z podstron witryny,
    3. tworzenia anonimowych statystyk, które poprzez pomoc w ustaleniu w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych umożliwiają ulepszanie ich struktur i zawartości,
    4. dostarczania użytkownikom witryny treści reklamowych dostosowanych do ich zainteresowań.
  4. Pliki „cookies” nie służą identyfikacji użytkownika i na ich podstawie nie jest ustalana jego tożsamość.
  5. Zasadniczy podział plików „cookies” stanowi ich rozróżnienie na:
    1. Pliki „cookies” o charakterze stałym (persistent cookies) przechowywane są na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików „cookies” lub też do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.
    2. Pliki „cookies” o charakterze tymczasowym (session cookies) są plikami tymczasowymi, usuwanymi automatycznie po wylogowaniu ze strony internetowej lub zamknięciu okna przeglądarki internetowej.
  6. Szczegółowy podział plików „cookies” stanowi ich rozróżnienie na:
    1. Pliki „cookies” wyróżniane ze względu na niezbędność do realizacji usługi (w tym pliki niezbędne – absolutnie konieczne do prawidłowego funkcjonowania witryny lub jej funkcji i pliki funkcjonalne – bez nich serwis będzie działać w pełni prawidłowo, jednakże niemożliwym będzie dostosowanie go do preferencji użytkownika)
    2. Pliki „cookies” wyróżniane ze względu na ich pochodzenie (w tym pliki własne (first party cookies) – cookies umieszczone bezpośrednio przez właściciela witryny jaka została odwiedzona i pliki zewnętrzne (third-party cookies) – cookies umieszczone przez zewnętrzne podmioty, których komponenty stron zostały wywołane przez właściciela strony.
    3. Pliki „cookies” wyróżniane ze względu na ich przeznaczenie (w tym pliki służące konfiguracji, bezpieczeństwu i niezawodności serwisu, uwierzytelnianiu, reklamie czy dostosowaniu wyświetlanych informacji do lokalizacji użytkownika).
  7. Stosownie plików „cookies” w celu dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji użytkownika nie oznacza co do zasady gromadzenia żadnych informacji pozwalających na identyfikację użytkownika, chociaż informacje te mogą mieć niekiedy charakter danych osobowych to jest danych umożliwiających przypisanie pewnych zachowań konkretnemu użytkownikowi. Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym.
  8. Pliki cookies wykorzystywane przez niniejszą stronę nie są szkodliwe ani dla użytkownika ani dla urządzenia końcowego przez niego wykorzystywanego, dlatego w celu prawidłowego funkcjonowania serwisu zalecane jest niewyłączanie ich obsługi w przeglądarkach. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie informacji w formie plików „cookies” i innych podobnych technologii w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownik w każdej chwili może zmienić sposób korzystania z plików „cookies” przez przeglądarkę. W tym celu należy zmienić ustawienia przeglądarki. Sposób dokonania zmiany ustawień różni się w zależności od używanego oprogramowania (przeglądarki internetowej). Odpowiednie wskazówki znajdziesz na podstronach, w zależności od przeglądarki, której używasz.
  9. Szczegółowe informacje o zarządzaniu plikami cookies na telefonie komórkowym lub innym urządzeniu mobilnym powinny znajdować się w instrukcji obsługi danego urządzenia mobilnego. W każdej chwili Klient może także usunąć swoje dane z bazy Google Analytics.